Column – Audi’s zijn voor aso’s?
Geplaatst op: 10/02/2014 in Columns. Reacties (0)

Zo. Sinds vandaag weet ik eindelijk wat mij terstond een ochtendhumeur oplevert. Een veel te korte nacht dankzij twee jonge kinderen? Nee hoor, nergens last van. Een verstopte neus en aanhoudende kriebelhoest? Niet erg, negeer ik gewoon. Bouwvakkers voor de deur waardoor ik door bergen zand en gras-vol-hondenpoep moet laveren om bij de auto te komen? Ik glimlach nog steeds. Nee, mijn ochtendhumeur-trigger rijdt in een blinkende Audi en draagt een net gesteven pak…

Hoe kan dat? Hoor ik u denken. Iemand in een mooie auto en nette kleding in een klein dorp, dat moet dan toch een fatsoenlijke burger zijn? Aha! Verwachtingen. En dat is waar het allemaal fout gaat.

(Inmiddels ben ik de 30 ruimschoots gepasseerd en weet ik dat er heel veel nette meneren in nette pakken rondrijden in nette auto’s die ondertussen helemaal niet zulke nette handelingen verrichten. Ik noem een Bram Moszcowicz en een Onno Hoes, al weet ik niet in welke auto laatstgenoemde rijdt.)

Maar goed. De trigger van mijn ochtendhumeur. Het zit zo. De meneer in de Audi is de vader van Bram*. En Bram zit op dezelfde crèche als mijn kinderen. Sterker nog, Bram zit in dezelfde groep als mijn zoontje, op dezelfde dagen. Onze crèche staat bekend als kleinschalig, persoonlijk, duurzaam en vriendelijk. De vader van Bram vind ik vandaag NIET vriendelijk. En dat, beste lezers, is een understatement. Vandaag wil ik de vader van Bram eens goed de waarheid zeggen. Ik wil hem graag hardhandig tegen de glanzende lak van zijn nieuwe Audi drukken, hem stevig bij zijn stijf gestreken stropdas grijpen, zodat hij met zijn benen boven het asfalt bungelt en om genade smeekt. Ik wil in zijn oor toeteren en hem vol consumptie duidelijk maken dat zijn gedrag ronduit asociaal is. Daarna wil ik met een skateboard over zijn keurige dasspeld scheuren zodat de vuurspetters er vanaf vliegen en het staal hevig omkrult, waarna ik er een ring van vouw welke ik ter victorie om mijn vinger schuif. Mijn middelvinger wel te verstaan, die ik vervolgens fier omhoog steek waarna ik een ‘L’ met mijn andere hand vorm, die krachtig op mijn voorhoofd plant en op Jim Carrey-achtige wijze scandeer: “Looossseeerrrr!”.

Wat het probleem was? Het is maandagochtend 08.15 uur en ik kom aanrijden bij de crèche. Voor de deur – waar niet heel erg veel parkeerplaatsen zijn, maar meestal wel voldoende – staat weer eens een dikke klusbus geparkeerd. Een lichte irritatie schiet door me heen. De bouwvakkers uit de buurt parkeren hun bus vaak pal voor de opvang. Niet heel sociaal en toevallig weet ik dat de leiding hen al meerdere malen heeft verzocht elders in de buurt te parkeren.

De dikke klusbus ontneemt me ook het zicht op de andere plaatsen, maar ik waag de gok en rijd erlangs. Ik heb namelijk twee kleine tegenstribbelende kids bij me inclusief hun tassen, dus een plek voor de deur is me wel wat waard. Zodra ik voorbij de klusbus ben, zie ik een plek recht voor de deur. Mooi! Ik gooi mijn knipperlicht aan en wil al insteken als ik een auto vanuit de andere richting aan zie komen. Ik wacht netjes – een botsing vlak voor de crèche met twee kids in de auto is ook zo wat – totdat … … de Audi (zonder richting aan te geven) zo mijn ideale parkeerplek induikt. What the f…??!

Ik ben écht verbouwereerd. Iemand ziet dat ik sta te wachten, met mijn knipperlicht aan, en dringt zomaar voor? Terwijl het dus blijkbaar ook nog een ouder is met een kind van dezelfde crèche? Mijn mond valt open. Ik blijf op de weg stilstaan en weet het even niet meer. Mijn middelvinger kriebelt, mijn andere hand schiet in een L-vorm, mijn ogen puilen uit en mijn wangzakken klapperen. Ik haal diep adem, rij verder, vind meters verderop een parkeerplaats en probeer tot tien te tellen. Terwijl ik de crèche binnenloop bedenk ik me wat het sociaal aanvaardbare equivalent is van ‘loser’, maar ik kom er zomaar even niet op. En de vader? Die staat in de hal in zijn Audi-windjack met de slogan: voorsprong door techniek. Mmm. Door techniek?

 

 

*De naam van Bram is gefingeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

Modderman training & advies

"De Creatietuin hielp mij in een tijd van grote drukte korte, zinnige stukken tekst te maken voor mijn website. Ze deed dat snel, vroeg goed door en hielp me de site online te krijgen."

Tonco Modderman
Modderman training & advies

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.