Column – De crèche. Niet altijd ideaal.
Geplaatst op: 09/08/2011 in Columns. Reacties (0)

De crèche. Je komt er als werkende ouder niet onderuit. En ja, het heeft zo z’n voordelen dat je kind de hele dag onder de pannen is. Zo kun je ongestoord werken, een dagje shoppen of eindelijk eens al die klussen in huis doen waar je nooit meer aan toekomt sinds je een dreumes hebt rondlopen. Maar ideaal is het niet en dat weet elke moeder.

Doorgaans probeer ik de niet-ideale situaties te negeren. Zoals…

Zoals de tientallen kinderen met groene snottebellen tot aan hun bovenlip. Het niet al te schone speelkleed. De iets te warme zaal. En de invallers tijdens de vakantieperiode die zoonlief tot half zes laten slapen (hij lag zo lekker) of zijn avondeten vergeten te geven (oh, was dat voor hem?).

Maar sommige situaties kun je niet negeren. Zoals vanochtend. Ik had het wel gewild, maar ik stond er middenin en dus werd ik er onderdeel van. Ik kwam redelijk vroeg binnen maar de speelzaal was gevuld met heel veel kleine mini-mensjes, enkele ouders en twee leidsters, die er een beetje hulpeloos bijstonden. ‘Lekker druk vandaag?’, opperde ik nog opgewekt.

Bedeesd keek de leidster me aan. ‘Ehm, nou, er zijn ook kinderen van de andere groep bij, want die leidster is er nog niet, dus zo meteen wordt het rustiger hoor.’ Ze waren allebei zichtbaar opgelucht toen hun leidinggevende binnenkwam. Er volgde direct spoedoverleg over de situatie. Inmiddels kwam er een invalster binnen, die direct zes kinderen kreeg toegewezen.

Het was even chaotisch, maar al snel verdween de leidinggevende naar haar kantoor voor een belronde. De invalster ging haar eigen zaaltje binnen en ik gaf zoonlief een kus en liep naar buiten. In de hal hing ik zijn tas op toen mijn oog viel op een klein donkerblond jongetje. Stilletjes stond hij in een hoekje van de gang, met zijn rug naar me toe. Met één hand hield hij stevig zijn knuffel vast en de duim van zijn andere hand zat stevig in zijn mond. Hij stond er verlegen, verlaten en vergeten bij. Niemand had hem opgemerkt.

Snel ging ik weer de zaal in en vroeg de leidster bij wie dit jongetje hoorde. ‘Oh, die hoort denk ik aan de overkant.’ Ik liep weer naar hem toe maar hij stond onbewogen door te duimen en keek niet op of om. ‘Ga je mee?’, vroeg ik. Geen antwoord. Voorzichtig tilde ik hem op en bracht hem naar zijn eigen speelzaaltje. De leidster keek me verbaasd aan. ‘Deze hoort hier ook nog’, zeg ik, terwijl ik het bedremmelde jongetje naar binnen schuif.

De crèche. Niet altijd ideaal…

 

Copyright De Creatietuin 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

RUIGdesign

"Corinne is een zeer bevlogen onderneemster die het onderste uit de kan haalt voor haar klanten, en dat op heel natuurlijke wijze."

Leonoor Ruigrok
Voormalig eigenaar RUIGdesign

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.