Column – Doe mij er nog maar één…
Geplaatst op: 09/07/2012 in Columns. Reacties (1)

Help! Het is weer eens zover. Ik zit in de auto, verkeersdrukte alom en opeens is daar hét moment. Zo’n moment waarin je binnen luttele seconden een beslissing moet nemen die het verschil kan maken tussen rustig, beheerst en kalm aankomen op je plaats van bestemming of juist enorm geïrriteerd, bezweet en vol adrenaline de aankomsthal komen binnenstormen.

Terwijl ik met een rood hoofd en angstige ogen in mijn veel te warme auto zit – hoofd tegen de voorruit gedrukt, lichaam vol stress – probeer ik logisch en rustig na te denken en af te wegen of het wel of juist niet slim is om de volgende afslag, die nu met rasse schreden nadert, te nemen danwel voorbij te rijden. Dit lukt natuurlijk geenszins en tegelijkertijd vervloek ik het verfrommelde papiertje in mijn hand met de routebeschrijving.

Hoezo, neem na ongeveer 300 meter de afslag in noordoostelijke richting? Hoeveel is 300 meter? Wie weet dat precies? Heeft iedereen een kilometerteller met 3 cijfers achter de komma en ik als enige niet? Heb ik iets gemist op mijn rij-examen? (In gedachten zie ik allemaal mensen geduldig 300 meter afleggen, dan de weg terug bekijken en zeggen: ‘Aha, dus zo’n afstand is ongeveer 300 meter’. Ik heb zoiets nooit gedaan, niemand heeft het me verteld, ik heb dat onderdeel niet gehad!)

 

En dan – in noordoostelijke richting? Heb ik een kompas op m’n voorhoofd geplakt zitten? Zit er een zonnewijzer in mijn brilglazen gegraveerd? Zie jij de ster van Betlehem? Mijn god, welke malloot weet er nu nog de windrichtingen op een moment zoals dit? Ik zit midden op een vierbaanssnelweg, de mensen rijden als gekken, het is superdruk, ik zie alleen maar asfalt, bruggen met bizarre persoonsnamen, kantoorpanden op zogenaamde ‘A-locaties’ en HEEL VEEL auto’s. Weet ik veel wat het noorden is, of het oosten, laat staan de uitgebalanceerde richting daar ergens tussenin?

Gelukkig ben ik enigszins voorbereid. Sinds kort heb ik een smartphone met navigatiesysteem. Voordat ik van huis vertrok heb ik het adres waar ik heen moet alvast ingetypt. Slim hè?

Dat dacht je!

Ik probeer in deze plakkerige toestand in recordtijd mijn veel te platte telefoon met één hand uit z’n hoesje te vissen. Grrr. Vervolgens moet ik een code intoetsen. Mislukt twee keer. Afslag nadert nog steeds, ik ben bijna bij de witte ondoorbroken streep. Navigatiesysteem aan. U moet GPS instellen, is dat in orde? Ja, sukkel, natuurlijk, ik moet de weg vinden, en wel nu!

Ik moet een vakje aanvinken. Okay. Navigatie wederom intoetsen. Lukt slecht met bezwete hand. Telefoon dreigt uit hand te glippen. Wacht op locatie. Auto achter me toetert. Ik wacht nog steeds op locatie, signaal GPS knippert als een sniper die me neer wil halen in een slecht computerspel. Zal het me vandaag nog lukken?

Gelukkig, ik zie een kaartje in beeld verschijnen. Hij haalt de routebeschrijving op en … ik ben voorbij de afslag.

Uit mijn telefoon klinkt een harde klik en ik ben opeens bang voor wat de blikkerige stem gaat zeggen. ‘U had hier rechtsaf gemoeten. U bent een loser, een sukkel, een nietsnut. U kunt niet eens de weg vinden naar een simpele bestemming. Fail, fail. Maak een u-turn. Sla rechtsaf binnen 100 meter of uw auto zal door het wegdek zakken van diepe schaamte.’ Links scheurt een auto langs me met daarin een man die me boos aankijkt.

Wanhopig staar ik naar m’n telefoon. Zit er nog een feelgood-app op dit ding? Iets dat roze en fluffy is en zegt dat ik – ondanks alles – toch gewoon een heel fijn mens ben? Dat iedereen in zo’n situatie in de war zou raken? En of ik soms een heerlijke cappuccino wil met een zelfgemaakte bosbessenmuffin erbij?

Ik zeg het: een gat in de markt! Ik zou de app in ieder geval direct downloaden op dit moment.

Een reactie op “Column – Doe mij er nog maar één…”

  1. chantalle zegt op 09/07/2012 om 11:52:

    Ik vind je ondanks alles een heel fijn mens.Nee, sterker nog, een heel lief,fijn en gezellig vriendinnetje! Misschien moet je anders ook ff n sticker achterop je auto plakken ‘ik heb geen tomtom, dus ben een oldskool wegzoeker’ (net als ik, en dat gps op je telefoon zit er ook vaak naast hoor. Ik reed zaterdag op de A2, maar mn navigatie gad een of ander boerenweggetje aan met de pijl een heel andere kant op…

    Of zijn we gewoon enorm vrouw en kunnen we het zelfs niet mbv navigatie.. :S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

"Corinne heeft zich, door een combinatie van inhoudelijke en communicatieve vaardigheden, snel ingewerkt als interim-professional op onze afdeling Marketing. Haar schrijfvaardigheid - precies en vlot - is hierbij opgevallen. We zullen in een nieuwe situatie met plezier opnieuw een beroep op haar doen."

Peter Reinders
Managing partner, Lexence

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.