Column: Dromen van de kermis
Geplaatst op: 26/09/2011 in Columns. Reacties (0)

Wie droomt er niet van de kermis?

De kermis. Hij is weer in het land en dat brengt herinneringen met zich mee. Als klein meisje wilde ik altijd touwtje trekken, dan had ik tenminste altijd prijs. Op de basisschool ruilde ik de kortingsbonnen zodat ik zo vaak mogelijk in het Lunapark kon. En als tiener spaarde ik mijn zakgeld op, zodat ik genoeg geld had om in de leukste atttracties te gaan én kaneelstokken en dropballen te kopen bij de Oudhollandse Snoepkraam.

Ik vond het heerlijk om al vroeg over het terrein te slenteren, de kermislui die nog aan het opbouwen waren. Het leek me een heerlijk vrij leventje, van de ene plaats naar de andere trekken en ’s nachts slapen in een caravan. In de vroege puberteit leken de kermisjongens ook wel de stoerste van allemaal, zoals ze de baas waren over ‘hun’ attractie en vol zelfvertrouwen de start aankondigden door de microfoon.

Het lijkt me ook dat je niet zomaar op de kermis gaat werken. Je moet er wel iets mee hebben, met al die toeters en bellen. Je er thuis voelen en in zijn voor een feestje. Zo stel ik me dat althans voor. Maar wat de eigenaar van kinderdraaimolen Alysha’s Dream dan in gedachten had toen hij begon, ik weet het niet. Misschien weet hij het zelf ook niet meer.

En zoals in elk beroep tref je blijkbaar ook op de kermis wel eens mensen aan die van het pad zijn afgeraakt. Ze werken er wel, maar aan hun hele voorkomen kun je al zien dat ze dat liever niet zouden doen. En dat hun klanten er voor zorgen dat ze geld verdienen, zodat ze eten, drinken en onderdak hebben, dat zijn ze al helemaal vergeten.

Aan al die mensen: doe jezelf en alle anderen een plezier, neem ontslag, en wel NU!

Want waarom werk je op een kinderdraaimolen als je de pest hebt aan kinderen? Of aan ouders met kleine kinderen? Of aan allebei? En als je dan zo iemand bent, waarom noem je de hel van je werkende leven dan in hemelsnaam ‘Alysha’s Dream’? Of was het iemands anders droom die jij nu aan het verpesten bent?

Wees dan een man en laat een draaimolen ontwerpen met kotsende baby’s, volle poepluiers, donkerblauwe wallen en een lege portemonnee. En geef het een naam die bij je past, zoals Harold’s Hell, Trapped Forever of Lost The Game. Depressieve muziek erbij, assistent met dito blik in donker gewaad en krassende viool en dan is het tenminste duidelijk waar ik voor kies.

Dan begrijp ik waarom ik als moeder niet bij mijn dreumes mag zitten (‘iedereen staat er gewoon naast mevrouw, al jarenlang’). En dan begrijp ik waarom ik mijn geld niet terugkrijg. Dan snap ik die norse blik, de man die mij niet meer aankijkt, de caravandeur die wordt dichtgeslagen en de dikke vinger die op het bord voor het raampje wijst: geen geld terug.

Die nacht droom ik over de kermis. Het is een nachtmerrie, een Alysha’s Dream.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

RUIGdesign

"Corinne is een zeer bevlogen onderneemster die het onderste uit de kan haalt voor haar klanten, en dat op heel natuurlijke wijze."

Leonoor Ruigrok
Voormalig eigenaar RUIGdesign

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.