Column – een rare wereld
Geplaatst op: 09/09/2014 in Columns. Reacties (1)

pillen

Vrienden en bekenden weten inmiddels wel dat ik bezig ben met een dieet. Ik zeg zelf liever dat ik weer meer probeer te eten als de ‘jagers/verzamelaars’ die we ooit waren. Dat klinkt toch wat gezelliger. Ik zie dan beelden voor me van pluizige vrouwtjes die bessen verzamelen in een rieten mand en krachtige mannen in tijgervel met speren. Goed. Ik dwaal enigszins af, geloof ik.

Gezonde voeding, daar ligt voor mij nu even de focus. Ik at al best veel groente en fruit. En ja, ik wist ergens heus wel dat ze onze tomaten in het buitenland ‘waterbommen’ noemen, maar zulk soort informatie vergeet je ook weer. Totdat je je realiseert dat je eigen lichaamscellen bestaan uit de voedingsstoffen die jij in je mond stopt.


En dat als een gewas dus op steenwol groeit in plaats van op grond vol waardevolle voedingsstoffen, je eigenlijk een leeg omhulsel eet. Want wat is tegenwoordig nog de kwaliteit van onze bodem? Ik werd een beetje pissig van dit besef. Probeer ik zoveel mogelijk groente en fruit te eten en denk ik dat ik goed bezig ben en mijn lichaam verrijk, blijk ik eigenlijk verarmde producten tot me te nemen.

Terwijl we claimen dat tegenwoordig alles zoveel beter is, omdat wij mensen zo intelligent zijn en de technieken en de geneesmiddelen zo modern, hollen we ondertussen ons voedsel uit en zitten er in ‘normaal’ vlees resten van antibiotica en hormonen. Het zet je toch aan het denken.

Tijd om na te denken had ik ook toen ik nummertje 47 had getrokken in de apotheek en op een harde stoel zat te wachten tot ik een oorthermometer kon kopen. Aan de balie voor me stond een vrouw met haar dochter van een jaar of 12. De apotheker sprak haar bestelling met haar door, die voor haar man was.

Uit het gesprek maakte ik op dat het ging om medicatie voor zijn hart, en dat hij voor het eerst getroffen was door een hartaanval. Ik vroeg me af hoe oud haar man zou zijn, een jaar of 45? De dochter hing lusteloos tegen de toonbank en pulkte aan haar gifgroene legging. Ongeduldig wiebelde ze heen en weer op haar knalroze plastic sandalen.

De apotheker kijkt ernstig en somt een hele waslijst aan bijwerkingen op: ‘En van deze pillen kan hij blauwe plekken krijgen over heel zijn lichaam, van deze hele koude handen en voeten en van deze jeuk en uitslag die erg pijnlijk kan zijn.’

‘Jemig’, denk ik, ‘medicatie, daar hoor je toch vooral beter van te worden?’ De waslijst klinkt me niet heel geruststellend in de oren. Er zitten ook pillen bij die hij altijd bij zich moet dragen en bij pijn op de borst onder de tong moet doen. Die pillen zorgen er dan voor dat ‘hij extra zuurstof krijgt’. Nu bevat volgens mij geen enkele pil zuurstof, dus waarschijnlijk verwijden ze plotsklaps alle bloedvaten.

Er wordt met geen woord gerept over andere zaken. Misschien heeft haar man wel een veel te stressvolle baan? Eet hij te vet, beweegt hij te weinig? Wonen ze onder een zendmast, op vervuilde grond of naast een snelweg of spoorbaan? Of is er iets anders met zijn lichaam aan de hand waardoor deze uiteindelijk de heftige reactie ‘hartaanval’ vertoont als ultieme schreeuw om hulp? Cynici zullen zeggen: ‘of hij had gewoon een hartaanval’. Dat kan natuurlijk ook.

De vrouw lacht haar zorgen weg en begint over de leuke nieuwe inrichting van de winkel. Alsof dat belangrijk is! Beseft ze niet dat ze bijna haar man kwijt was en haar dochter haar vader? Ik denk aan het artikel dat ik laatst las over iatrogene ziekten, en dat dus veel mensen uiteindelijk niet dood gaan aan hun kwaal maar aan de negatieve effecten van hun medicatie. De vrouw schijnt er niet mee te zitten, neemt het klakkeloos aan en loopt blij de apotheek uit met het tasje vol gif.

Ik blijf achter op de harde stoel en kan alleen maar denken: “We leven in een rare wereld.”

 

Meer weten over het gezond houden van grond?

Een reactie op “Column – een rare wereld”

 1. Ingrid Kersten zegt op 10/09/2014 om 10:35:

  Hoi Corinne,

  Het is me een waar genoegen je te mogen leren kennen. De informatie over voeding deel ik graag met je. Je doet het fantastisch met je dieet, maar ik zie liever dat we van dit dieet een levensstijl gaan maken. Bewustwording op wat we eten.

  Waarom eten we?
  Wat heeft ons lichaam echt aan eten nodig?
  Geven we ons lichaam vulling of voeding?
  We behouden de kwaliteit van ons leven door onze lever te voeden, maar hoe doen we dat?

  Leuke thema’s, waar we het vast nog veel over gaan hebben!

  Gezonde groet,
  Ingrid Kersten
  Paramedisch natuurgeneeskundige

  Praktijk voor Vitaliteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

"Corinne heeft zich, door een combinatie van inhoudelijke en communicatieve vaardigheden, snel ingewerkt als interim-professional op onze afdeling Marketing. Haar schrijfvaardigheid - precies en vlot - is hierbij opgevallen. We zullen in een nieuwe situatie met plezier opnieuw een beroep op haar doen."

Peter Reinders
Managing partner, Lexence

 • Contact

  info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

  Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.