Column – Feestdagen nieuwe stijl
Geplaatst op: 30/12/2014 in Columns. Reacties (1)

Feestdagen

Ah, de feestdagen. Oude herinneringen komen moeiteloos bovendrijven. Langsgaan bij opa en oma, de kerstboom vol chocoladekransen, stapels cadeaus eronder. Gezellig op de bank met een kop warme thee, genieten van de rust, het niets hoeven en leuke gesprekken hebben met andere familieleden die je de rest van het jaar te weinig ziet.

*pats* Het glas rode wijn knalt over tafel, in de schaal met chocolaatjes en over de stapel keurig gerangschikte servetten. Twee met chocola besmeurde handen grissen schuimkransen uit een andere schaal en terwijl mijn linkerhelft een vaatdoekje zoekt en angstvallig de lichtgekleurde kussens op de bank van mijn zwager in de gaten houdt, signaleert mijn rechterkant opeens een peutervinger volledig in het kaarsvet gedoopt van een net uitgeblazen waxinelichtje op de bijzettafel.

Terwijl de boom wat extra naalden verliest en de kerstballen onder de bank rollen, weet ik toch wat snotneuzen in een zakdoek te krijgen, verwijder ik subtiel enkele restjes pannenkoek van de kastdeur, moffel ik twee uitgekauwde kaakjes weg in een servet en heeft niemand door dat mijn glas witte wijn leegloopt over de houten vloer, inclusief ikzelf.

Om te voorkomen dat het suiker- en kleurstofgehalte in mijn kinderen ADHD-achtige proporties aanneemt, profileer ik me als serveerster om daarna de schaaltjes tactvol buiten handbereik te plaatsen. Ik glimlach vriendelijk en ben blij als de kat zichzelf heeft weten te redden door naar het balkon te vluchten. Pakjes sap zijn heel verleidelijk om in te knijpen, smartphones en andere elektrische apparaten met schermpjes begerenswaardig en brandende kaarsjes en kerstversiering onweerstaanbaar.

Op de grens van het sociaal toelaatbare beginnen we vervroegd aan de cadeaus. Tot twintig tellen biedt speelsgewijs een leuke afleiding en zorgt ervoor dat niet alle presentjes binnen tien minuten zijn uitgepakt. Theatraal leef ik mee met elk nieuw pakje en de inhoud; een personal assistent is er niets bij. Met voorbedachte rade zitten er ook cadeaus voor de kinderen bij waarmee ze – tada, verrassing – zichzelf in elk geval weer tien minuten kunnen vermaken. Hoewel de kerstballen, de kaarsen en de niet aflatende stroom eten en drinken helaas ook nog steeds hun aandacht trekt.

Nadat alle gerechten zijn aangeroerd maar niet opgegeten, de vissen wonderbaarlijk genoeg in het aquarium zijn gebleven en er – voor zover ik weet – geen vingers zijn gebrand aan de oven, is het eindelijk zo laat dat het geoorloofd is te vertrekken. Nadat we nog even zijn teruggereden voor een vergeten handtas en knuffeldoekje, rijden we dan eindelijk in het donker op een grotendeels verlaten autoweg. Vanaf de achterbank slechts het geluid van twee  ronkende peuters. Langzaam ebt de spanning weg uit mijn onderrug en voel ik hoe mijn geradbraakte lichaam in de autostoel hangt. Ik ben kapot! Wanneer kan ik weer naar kantoor?

Een reactie op “Column – Feestdagen nieuwe stijl”

 1. Maaike zegt op 08/01/2015 om 10:37:

  Herkenbaar, echt heel erg. Wat kan jij dat toch treffend verwoorden Corinne! En met ‘onze kinderen’ is het nog eens extra anders omdat je met een verstandelijke beperking nou eenmaal in een heel ander opvoed-modus belandt. Zeg maar gewoon dat het hele opvoeden en bijbrengen van alles, heel anders verloopt. Familieleden en vrienden staan bij ons ook nog regelmatig ervan te kijken hoe wij de dingen aanpakken met Roos. Wel boos worden, niet boos worden, maar even toelaten, rare woorden verbeteren of toch maar niet als dat het erger maakt… En dan heb ik het nog niet eens over nichtjes en neefjes die het oneerlijk vinden dat Roos bepaalde voorrechten heeft, en soms ook wel gehandicapt zouden willen zijn ;).
  Roos zelf is bij ons blij dat de vakantie over is en ze weer lekker naar school mag met veel structuur in haar rustige klasje. Nu thuis nog weer even in het ritme komen en dan zijn we er weer!!
  Xx Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

A la Leen

"Corinne wist mijn ideeën om te zetten in een heldere en pakkende tekst. Ze denkt mee en is een goede sparringpartner. Bovendien is ze prettig om mee samen te werken en komt ze haar afspraken na."

Leen van der Heijdt
Vormgever

 • Contact

  info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

  Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.