Column – gassen met de choke uit
Geplaatst op: 15/12/2019 in Columns. Reacties (0)

Auto_ziek

Ken je dat? Zo’n dag dat je je huis binnenkomt en talloze klusjes ziet liggen? Je moet de was nog doen, het aanrecht staat vol, de vloer mag ook wel gezogen en er ligt een stapel post op je te wachten. Je bent moe, toe aan ontspanning en hebt totaal geen zin om allerlei dingen te gaan doen die moeten. ‘Moeten neemt energie, willen brengt energie’, schiet er nog door je hoofd. Maar het lukt je dit keer echt niet het in je hoofd zo te draaien dat je graag wilt schoonmaken. Soms lukt het jezelf te inspireren door aan het eindresultaat te denken. Een blinkend schoon aanrecht, frisse stapels kleding netjes in mijn kast, een bank waar je op kan zitten…

Maar vandaag lukt het me niet. Ik ben gewoon te moe. Ik wil niets liever dan met chips en wijn op de bank zitten onder een dekentje en mijn favoriete serie op Netflix kijken (op dit moment is dat Working moms, echt hilarisch en een aanrader). Helaas blijft er maar een stemmetje in mijn hoofd gonzen. Dat het echt niet kan om te genieten nog voordat je je taken hebt afgerond. Dat het huis echt opgeruimd moet zijn. Dat als je het nu niet doet, het alleen maar rommeliger wordt. Dat het een grote puinzooi is en dat dit niet hoort in het leven van een volwassen vrouw. Argh!

Zouden dit overigens mijn eigen normen en waarden zijn? Of zijn dit nog mijn ouders die weerklinken in mijn systeem en wordt het eens tijd voor een flinke opfrisbeurt daar? Ik voel me in ieder geval steeds ellendiger. In mijn hoofd moet ik nog steeds van alles, maar ik wil echt niet, en ik voel de weerstand in mijn lijf. Het kruipt in mijn schouders, mijn nek en mijn buik. Het is één grote hoofd-hart-strijd. Bah. Het voelt deprimerend.

Dan denk ik opeens aan de woorden van de lama waar ik gisteren was. (Lama Jigmé uit Tibet gaf een lezing in Rotterdam). In zijn gebroken Engels klonk dat ongeveer zo, en was het grappig en waar tegelijkertijd. “You intelligent. Many diploma’s. But when you sick, you complain. Not intelligent. Now you are twice sick. Body sick, mind sick. Just accept. Body sick. So what? You sleep and get better. You have everything here. You have house, you have fresh water, you have food. Is there a problem? No. Animal far more intelligent. No diploma’s, but more intelligent. Dog sick? He rest. Dog hungry? He eat. Dog sleepy? He sleeps. Just here on the floor. He doesn’t care what you think. He listens to what he needs, right at this moment. He happy. You ever see dog who cannot sleep because of stress?”

En ook moet ik opeens denken aan de woorden van een coach. Hij zei: je kunt niet blijven gassen met de choke uit. En als je dan aan een machine denkt, dan klinkt dat heel logisch. Maar als het onszelf betreft, dan blijven we soms maar geven en doen en gassen en doorgaan, en dat terwijl we helemaal geen machine zijn! Gekkenhuis.

Dus besluit ik uiteindelijk op de bank te gaan zitten. Een serie, glas wijn en wat chips later voel ik me rustig en ontspannen. En ondertussen is er blijkbaar weer wat lucht en ruimte ontstaan, en ruim ik wat dingen op. Ik voel nog wel dat ik moe ben, en dus duik ik op tijd mijn bed in en gun mezelf een ochtend uitslapen. De volgende ochtend sta ik fris op, het is al licht, en loop ik de woonkamer in. Dezelfde woonkamer met dezelfde troep. En opeens lijkt het allemaal minder problematisch. En maak ik rustig ontbijt en begin met stofzuigen. En ik besef me – en dat is niet de eerste keer – dat als ik moe ben, ik daar gewoon aan moet toegeven en het dan de volgende dag wel komt.

Het blijft raar dat ik die ervaring inmiddels al meerdere keren heb gehad, en soms toch nog in dat oude patroon verstrikt dreig te raken en mezelf uitput door naar waarden te leven die de mijne niet meer zijn. Maar ja, gedragsverandering vraagt tijd. En herprogrammeren gaat nooit zonder slag of stoot. Dat heb ik onlangs maar weer eens ervaren toen mijn laptop crashte. Opeens moet ik denken aan de conditionering van honden. Dat als je ze een koekje geeft na positief gedrag ze dat vaker gaan doen, en het er op een gegeven moment ingebakken zit. Goed idee! Ik had nog een lekker dadel-hazelnoot-chocoladetaartje staan (van het Pompke in Scheveningen, leuk zaakje trouwens). En ja, in die was opruimen heb ik nog steeds geen zin, maar daar heb ik inmiddels ook wat op gevonden: gewoon ondertussen een leuke podcast opzetten. Zoals die van Patrick Kicken bijvoorbeeld (voorheen radio DJ bij o.a. 3FM), in gesprek met Paul Smit over bewustzijn. En vandaag? Vandaag wissel ik gassen af met stilstaan, en check ik regelmatig of er nog genoeg benzine in zit. Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

A la Leen

"Corinne wist mijn ideeën om te zetten in een heldere en pakkende tekst. Ze denkt mee en is een goede sparringpartner. Bovendien is ze prettig om mee samen te werken en komt ze haar afspraken na."

Leen van der Heijdt
Vormgever

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.