Column: Gezakt voor Beste Brave Burger 2011
Geplaatst op: 13/09/2011 in Columns. Reacties (0)

Ik woon, samen met mijn vriend en zoontje, in een klein schattig dorpje. En daar wonen we niets voor niets. Na jaren van wonen in een grote stad, waren we het hele stadsleven beu. De stress, de troep, de onpersoonlijkheid. Kortom; de problematiek van de stad verdreef ons naar het platteland. Je zou denken dat dit het begin is van een ‘en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig’-verhaal. Zou kunnen, maar niet per se…

Want hoewel iedereen wel in een idylle wil leven, ben ik wel realist genoeg om ook de andere kant van de medaille te zien. Een dorp kan ook conservatief, beklemmend en eenzaam zijn. Maar toch, er zijn van die momenten dat je intens geniet. Zoals wanneer ik in de zon op ons stoepje voor de voordeur zit. Vanonder de rozenboom kijk ik over het tuinpaadje, langs de grote bloeiende lavendelstruiken rechtstreeks op het water uit, waar regelmatig twee grote witte zwanen voorbij dobberen. De vogels fluiten, er fladdert een vlinder om me heen en de poes van de buren krult zich op mijn schoot. Oh, heerlijkheid.

Zo niet vanochtend. Ik lag net even op bed bij te komen van een doorwaakte nacht en drukke ochtend met onze kleine spruit. Getik op de voordeur. Oh nee, niet nu, geen zin. Ik draai me om. Weer getik op de voordeur. Pakketbezorger, ga weg! Stop maar een briefje in de bus, ik haal het later wel op. Ik stop mijn hoofd onder het kussen. Harder getik nu, met een ring of sleutel op het woonkamerraam. Wel godv…

Snel doch zachtjes loop ik naar de kamer aan de voorkant van ons huis en ruk het raam open. Terwijl ik met een slaperig hoofd tegen de felle zon in knipper, zie ik twee politiemensen staan. Tenminste, deze man en vrouw lijken er verdacht veel op, want ze hebben een donkerblauw uniform aan met witte blouse en gouden manchetten. De vrouw kijkt semi-verbaasd op haar horloge. Wat doe jij nog in je ochtendjas op dit tijdstip?, lijkt ze te willen vragen.

Achteraf verwonder ik me trouwens over het feit dat ik helemaal niet bezorgd was. Voor hetzelfde geld komen ze melden dat er een dierbare overleden is of je auto in brand staat. Nou nee, dat was hier niet het geval. Maar ze hadden wel meerdere meldingen gehad van burgers. Nu was het mijn beurt om verbaasd te kijken. Klagende buurtbewoners, waarover? Ik denk dat ik een redelijk braaf leventje leid op dit moment.

Wat bleek? Meerdere mensen hadden geklaagd over het feit dat onze lavendelstruik te groot was en voor een deel over de stoep hing….

Ja, laat het maar even op u inwerken. Ik had er zelf ook wat tijd voor nodig.

U begrijpt het goed. Het ging hier niet om geluidsoverlast, stankoverlast, mishandeling, diefstal of oplichting. Langzaam drong het ook tot mij door. Er zijn dus meerdere mensen geweest die langs mijn – overigens prachtig bloeiende en geurende – lavendelstruik liepen en zich daar aan ergerden. Die vervolgens niet direct even aanbelden of een briefje in de bus deden. Nee, die thuisgekomen het nummer van de gemeente opzochten, de telefoon pakten, het nummer draaiden en hun beklag deden. Zodat bij de gemeente intern overleg moest worden gevoerd, om vervolgens weer andere mensen te instrueren en naar mijn adres te sturen.

Kan iemand uitrekenen hoeveel tijd hier wordt verspild? Hoeveel energie? Welk soort mensen hebben hier tijd voor? Wat doen zij de rest van de dag, de week, de maand, hun hele leven? En als je je al zo stoort aan een overhangende struik, waar kun je dan nog wel tegen? Zomaar enkele overpeinzingen…

 

PS1: Natuurlijk heb ik de struik gesnoeid. Ik heb nu drie heerlijke geurende bossen lavendel in en om het huis hangen. Een onverwacht kado!

PS2: Het bleek niet om politiepersoneel te gaan, maar om BOA’s. Een BOA is een Bevoegd Opsporings Ambtenaar.
Als we dan toch 29 miljard moeten bezuinigen, dan heb ik nog wel een idee.

PS3: Toen ik weer rustig was, heb ik de struik eens goed bekeken. Ja, hij was groot, maar je kon er zelfs met een duo-kinderwagen nog langs. Naast de stoep ligt tevens een strook gras van ruim 3 meter breed. Voortaan azijn graag aanlengen met water alvorens te gebruiken.

PS4: Aan iedereen die ergens aanstoot aan neemt: benader gewoon even zelf de persoon in kwestie. Of heb ik de contest voor Held op Sokken ook al gemist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

A la Leen

"Corinne wist mijn ideeën om te zetten in een heldere en pakkende tekst. Ze denkt mee en is een goede sparringpartner. Bovendien is ze prettig om mee samen te werken en komt ze haar afspraken na."

Leen van der Heijdt
Vormgever

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.