Column: Goedbedoeld advies, geheel niet uit de praktijk
Geplaatst op: 04/04/2011 in Columns. Reacties (0)

Met gefronste wenkbrauwen lees ik verder. ‘Ouders van jonge kinderen nemen vaak een ongezond leefpatroon aan. Het avondeten wordt vaak pas laat op de avond genuttigd, hetgeen niet goed is voor de spijsvertering.’ Ha, nu weet ik zeker dat de redacteur van dit artikel GEEN kinderen heeft.

Want, lieve voorlichter met vast wel de beste bedoelingen, leg mij dan maar eens uit hoe je dat voor elkaar krijgt. Om op 18 uur een gezonde warme hap op tafel te hebben. Scenario 1: je hebt geen kinderen. Ja, dan lukt dat wel. Scenario 2: je bent één van de weinige ouders met een baby die 90% van de tijd slaapt, en met name rond eettijd. Scenario 3: je hebt een oppas aan huis.

Bij ons is het namelijk het volgende scenario. Ik werk tot 17 uur en haal dan zoonlief van de crèche. Ik zou liever tot 18 uur werken maar vind het zielig als hij als laatste wordt opgehaald. Papalief komt ook rond 18 uur binnen. Boodschappen doen we in het weekend, en lang leve de grote vriezers, dus het eten is in elk geval al in huis.

De keuze is dus als volgt. Direct vanuit werk en crèche beginnen aan het avondeten. Tegen de tijd dat dat klaar is, is zoonlief meer dan moe en eet ik snel m’n bord leeg met verhoogde hartslag omdat hij brullend op zijn speelkleed ligt (hoofd in een plasje spuug) of dito brullend in de box, terwijl z’n hoofd tegen de spijlen bonkt.

Toegegeven: ik heb het lange tijd zo gedaan. Omdat ik namelijk ook weet dat op tijd eten beter is dan snacken en pas om 20.30 uur aan de warme hap. Tot ik me besefte dat ik elke avondmaaltijd met stress aan tafel zat, nauwelijks doorhad wat ik naar binnen schoof en ook erg weinig at, dat was namelijk praktischer dan het hele avondritueel doen met een volle buik.

Dus, lieve voorlichter van die ontzettend betrokken stichting, helaas pindakaas. Maar dit jonge gezin is het eerste jaar even superbewust ongezond bezig. Bij thuiskomt proppen we snel iets naar binnen zodat er net voldoende energie is om de kleine man gebadderd en wel in bed te bonjouren. En na de standaard huilprocedure, variërend van 20 tot 90 minuten, zakken we onderuit op de bank met ons bord op schoot.

Ik beloof u: wij gaan ons leven beteren in zijn tweede levensjaar. Totdat de volgende baby op komst is natuurlijk.

©De Creatietuin 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

Modderman training & advies

"De Creatietuin hielp mij in een tijd van grote drukte korte, zinnige stukken tekst te maken voor mijn website. Ze deed dat snel, vroeg goed door en hielp me de site online te krijgen."

Tonco Modderman
Modderman training & advies

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.