Column: meewarige blikken
Geplaatst op: 15/07/2011 in Columns. Reacties (2)

Gratis en voor niets bij het moederschap: meewarige blikken

Als moeder krijg je te maken met allerlei nieuwe situaties. Tja, zul je denken, dat lijkt me nogal logisch. Maar daarnaast zijn er ook (heel erg veel) nieuwe onbeschreven regels waar je je aan dient te houden. En die staan lekker puh helemaal nergens beschreven en niemand vertelt je ze ook.

En hoe gaat dat met onbeschreven regels? Die moet je aanvoelen. Hey, dat zou dan niet zo’n probleem moeten zijn, hoor ik mezelf denken. Ik voel mensen en situaties best goed aan, dus dat komt wel goed.

Vergat ik even te melden dat…

 

… ik als jonge moeder nogal gefocust ben op mijn kind. Een paard met oogkleppen op is er niets bij. Tel daarbij op dat er nog allerlei restjes onbestemde hormonen in mijn lijf rondwaren en ‘you get the picture’.

En zo kon het dus gebeuren dat ik zomaar opeens, zonder dat ik er erg in had, een hele belangrijke onbeschreven regel overtrad. Me van geen kwaad bewust zat ik lekker op het terras, baby op een kleedje naast me, biertje in de hand en bitterballen ernaast. Het was zomer, ik was vrij en manlief was op stap, dus waarom niet? Maar terwijl ik om me heen keek en genoot van de zon,
viel het me op dat er wel erg veel mensen precies in mijn richting keken.

En had ik het nu mis, of zag ik ze ook meewarig hun hoofd schudden? Ik deed een snelle kledingcheck bij mezelf en keek vervolgens of zoonlief soms in een plasje bloed lag. Nee, ook hier was alles in orde. Maar opeens zag ik onszelf zitten zoals die mensen ons zagen zitten. Een moeder alleen met een baby in een romper die bier dronk op een terras. Schande!
(Had mijn vriend erbij gezeten, dan was de gedachte vast geweest: wat leuk, een jong gezin dat er lekker even tussenuit gaat.)

Toch vreemd, aangezien toen ik nog in mijn cocoon-periode verkeerde en met 25 graden lekker binnen in huis zat, iedereen juist zei dat ik er toch echt even uit moest! En hoe zat het dan met al die verhalen in die bladen die aanspoorden dat je vooral moest doen wat je altijd al deed, en je je kind gewoon mee moest nemen? Blijkbaar gold dat niet voor het terras, en zeker niet
in je eentje.

Beschaamd liet ik mijn bier dus maar staan en pakte snel mijn biezen. Terwijl ik terugliep met de wandelwagen bedacht ik me dat het ook niet snel goed is. Ga maar eens op hoge hakken achter je kinderwagen lopen. Meewarige blikken. Maar als je dan eens moe bent en ik je oude joggingtrui voorbij loopt, zul je dezelfde meewarige blikken ervaren.

Je baby die erg hard gilt op het vliegveld vanwege vier uur vertraging? Meewarige blikken. Even snel zijn plasluier verschonen op een stoel omdat de verschoontafels klein, hard en vies zijn? Meewarige blikken. Vergeten je schoenen uit te doen op het babyspeelveld omdat je opeens een goed speelplekje voor hem zag? Meewarige blikken. Buiten op de stoep gaan zitten om je spelende zoon beter in de gaten te kunnen houden? Je snapt het al, meewarige blikken.

Man, je zou er onzeker van worden! Hey, wacht eens even, dat is natuurlijk juist niet de bedoeling. Mijn zoon heeft natuurlijk niets aan een onzekere moeder. Mooi, even in en uit ademen dus en alles lekker loslaten. Vertrouwen op jezelf en die meewarige blikken bij de ander laten. Ik doe immers gewoon wat goed voelt en wat ik denk dat goed is voor mijn kind. Opeens loop ik een stuk meer rechtop achter de wandelwagen. Een echtpaar komt me tegemoet en kijkt enigszins vreemd naar de dekentjes die ik heb opgerold om mijn zoon aan beide zijkanten te ‘stutten’. Nog voordat ze hun gezicht kunnen plooien naar iets dat ook maar lijkt op een meewarige blik, kijk ik ze recht aan en zeg luid en duidelijk: ‘Goedemiddag, lekker weertje hè?’ Tevreden loop ik verder. In gedachten lees ik een ‘bijsluiter’ voor: “Zelfvertrouwen, werkt ook goed tegen meewarige blikken.”

 

©De Creatietuin 2011

 

 

 

2 reacties op “Column: meewarige blikken”

 1. Hedi zegt op 15/07/2011 om 15:51:

  Na 9 jaar training in meewarige blikken trotseren kan ik je vertellen dat je de enige bent die weet wat past in jullie relatie. Als dat een biertje drinken op het terras is, gaan!! Wil je best gezelschap houden hoor. Mijn zoon is gek op kleine kinderen:-)!!

  • acintveld zegt op 15/07/2011 om 16:24:

   Goed dat ik het weet, zal je zeker bellen bij een volgend terrasmoment! Thanx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

Hoek Hoveniers

"Ik ben blij dat ik Corinne heb ingeschakeld als schrijfcoach. Met een mix van kennis, kritisch doorvragen en gerichte adviezen heeft ze me geholpen om nieuwe webteksten te schrijven. Voor mij de ideale combinatie: beter leren schrijven en gelijk een concreet eindproduct!"

Ilse Pennings
PR & Communicatie

 • Contact

  info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

  Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.