Column – Slaapgebrek? Valt best wel mee hoor…
Geplaatst op: 30/05/2011 in Columns. Reacties (0)

Dat valt best wel mee hoor…

Vroeger dacht ik dat ik moe was als ik een dagje hard had gewerkt of een avond was gaan stappen. Oh, heerlijke onwetendheid. Niets was dat, vergeleken met het slaaptekort dat je opbouwt na de geboorte van je eerste kind. Zelfs na een driedaags popfestival voelde ik me nog fitter dan na maanden van gebroken nachten.

Trouwens ook zo’n mooie term: gebroken nachten. In mijn ‘kinderloze’ tijd was dit slechts een plat woord, een abstract begrip. Okay, dus je werd een keer wakker, so what? Ik werd ook wel eens wakker ‘s nachts om naar het toilet te gaan. Hoe erg kon dat zijn?

“Je weet pas wat je hebt als je het mist.” Wie deze uitspraak heeft bedacht begreep het wel! Zelfs tijdens mijn zwangerschap
onderschatte ik de onderbroken nachten nog steeds. Ik hoor het mezelf nog zeggen: ‘Ach, ik ben nu ook elke nacht wakker omdat mijn buik me in de weg zit.’

Maar niemand vertelt je dat je al lichamelijk en mentaal uitgeput bent nog voordat je kraamweek begint. Oorzaak: je bevalling. Schijnt een natuurlijk fenomeen te zijn, waar we als vrouwen voor zijn gemaakt. Misschien ligt het aan mij, maar ik vond er niets natuurlijks aan, om een klein jaar totaal geregeerd te worden door zwangerschapshormonen.

Enfin, het goede nieuws voor alle moeders-to-be is dat je er ook gewoon aan gewend raakt. Protesteert je lichaam eerst nog met elke vezel, op een gegeven moment word je volledig opgeslokt door je nieuwe leven en heb je nauwelijks nog door dat je als zombie door het leven gaat.

De enige reality-check die je af en toe krijgt is te danken aan een nietsverhullende spiegel in een pashokje met TL-licht (hey, die
kringen om m’n ogen matchen best goed met dit nachtblauwe shirtje) of een te eerlijke vriendin, zonder kinderen (een keertje vroeg naar bed toe zal je goed doen meid!).

En dacht je de eerste maanden nog dat je alles vergat door de zwangerschapshormonen, in het derde trimester besef je je dat het gewoon komt door chronisch slaaptekort. Volgens de cijfers missen jonge ouders de eerste twee jaar gemiddeld 6 maanden aan slaap (je leest het goed, prettige wedstrijd).

Maar DE grap van het leven is natuurlijk nog wel dat je een paar jaar later fluitend aan de tweede begint. En als vrienden en familie dan bezorgd vragen of je er niet tegenop ziet, dat eerste zware jaar met die gebroken nachten, dan antwoord je oprecht: “Ach, dat viel toch best wel mee…?”

Copyright De Creatietuin 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

RUIGdesign

"Corinne is een zeer bevlogen onderneemster die het onderste uit de kan haalt voor haar klanten, en dat op heel natuurlijke wijze."

Leonoor Ruigrok
Voormalig eigenaar RUIGdesign

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.