Column – werkgever uit het jaar nul
Geplaatst op: 06/06/2011 in Columns. Reacties (0)

Haal uit die knots!

Er was eens een werkgever uit het jaar nul. Het bedrijf voldeed aan alle kenmerken. Woon- en werkomgeving in hetzelfde dorp, de meeste werknemers uit de regio en/of de vriendenkring, en papa als hoofd van het familiebedrijf, zijn twee zoons gedwongen leidinggevende posities in te nemen op de werkvloer. Niet omdat ze dat kunnen, maar omdat het nu eenmaal familie is.

Toen was het opeens september 2008 en begon de economische recessie. Dat hadden ze niet zien aankomen zeg, wat een pech. Gelukkig hebben de zonen wel wat goede ideeën, vinden ze zelf. En dus…

… worden er nieuwe machines aangekocht en nieuwe mensen aangenomen om  een beetje rondom hun core business te zwabberen. Dingen doen geeft de burger immers moed, dan lijkt het in ieder geval niet op stilstand.

Plannen bedenken: ja. Strategie opschrijven: nee. De werkgever uit het jaar nul heeft een broertje dood aan plannen. Ondernemingsplannen, financiële plannen, marketingplannen: zonde van het papier. Zo gezegd, zo gedaan. Tussen neus en lippen door de medewerkers maar even informeren. Dit jaar geen geld voor bonussen, winstdeling of kerstpakketten. Het jaarlijkse personeelsuitje gaat wel door want het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven allemaal. Niemand legt uit waarom er dan wel geld is voor investeringen, en niemand vraagt er ook naar. Da’s mooi.

Zoon nummer twee heeft nog een goed plan. Van vrienden hoort hij dat je de financiële crisis goed kunt gebruiken om die mensen je bedrijf uit te werken die je al jaren geleden had zien willen vertrekken. Wat een mazzel! Enkele medewerkers kunnen nog diezelfde dag hun biezen pakken. Oei, er stapt er eentje naar de rechter. Dan maar even wat meer geld neertellen. Oei, er is toch wel wat onrust op de werkvloer. Jongens, geen paniek, we hebben echt nog wel wat vlees op de botten hoor. Of vet. Of hoe je dat ook zegt.

Pa krabt zich intussen op het hoofd. Heeft hij zo z’n best gedaan om voornamelijk ja-knikkers uit te zoeken, zit er een werknemer een beetje lastig te doen over z’n papadag. Wat een gezeur. Werknemers, was hij er maar nooit aan begonnen, denkt hij terwijl hij zijn BMW instapt en z’n nieuwste iPhone tevreden bekijkt. Mooi dingetje!

Nee, die jongen moet gewoon normaal doen. Hij mag blij zijn dat ze hem een jaar lang onbetaald ouderschapsverlof hebben gegund. Ook al scheen dat een wettelijk recht of zoiets te zijn. Kristie van personeelszaken had hem daar nog een kopietje over gegeven. Dat gezeur over kinderen, daar heb je de vrouwtjes toch voor? Kijk, dat die type-miepen van de receptie nou allemaal parttime werken, dat is nogal logisch. Maar dit was nu al de derde man die erover begon. Het irriteerde hem mateloos. Die hadden zeker weer zo’n overambitieuze wipkip thuis zitten die liep te snateren, wat een gedoe.

En nou hadden die gasten ook al lopen emmeren over human capital en meebewegen met de markt. Waar haalden ze die dure woorden eigenlijk vandaan? Zelf had hij een grondige hekel aan lezen, vooral aan de krant, onhandig ding. Hij draaide de oprit op van zijn vrijstaande villa. Hopelijk trok de economie binnenkort snel weer eens een beetje aan. Hij vond het maar niks, dat gewacht totdat het beter ging. Maar ja, wat kon hij anders doen? Hij negeerde de stapel aanmaningen op tafel en trok een biertje uit de koelkast. Hey, je kreeg nu een gratis opblaasbare knots bij een sixpack. Lachen!

 

Copyright De Creatietuin 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

Modderman training & advies

"De Creatietuin hielp mij in een tijd van grote drukte korte, zinnige stukken tekst te maken voor mijn website. Ze deed dat snel, vroeg goed door en hielp me de site online te krijgen."

Tonco Modderman
Modderman training & advies

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.