Column: Oma’s zijn rare wezens
Geplaatst op: 28/03/2011 in Columns. Reacties (0)

Oma’s zijn rare wezens

Ja, nu breekt mijn klomp! Mijn moeder komt namelijk voor de derde keer binnen met een potje babyvoeding. Een POTJE. Mijn moeder, die altijd van het superverantwoorde, verse, liefst onbespoten en biologische eten was. Die altijd vol liefde hele dagen in de keuken stond om ons toch maar zoveel mogelijk vers en lekker voedsel toe te dienen, opdat wij grote en gezonde kinders werden. Amen.

Maar diezelfde moeder lijkt zich nu, in haar oma-rol, opeens niets meer van deze levensvisie aan te trekken. Sterker nog, deze visie lijkt wel nooit te hebben bestaan! Zelden heb ik zo snel en abrupt gedragsverandering zien opkomen. En ik lieg niet: in mijn koelkast staat nu al achtereenvolgens een zakje knijpfruit, een potje fruithap en een potje jachtschotel met verse kruiden.

Mijn ‘mam, ik geef hem het liefst vers eten’ en ‘mam, ik wil dat hij de smaken apart ervaart’ echoën nog na in de lege woonkamer, want mijn moeder loopt alweer vrolijke fluitend door het park te wandelen met haar grote trots (haar eerste kleinkind, mijn zoontje wel te verstaan).

Ik blijf verward achter op de bank. Wat moet ik hier nu mee? Ik sta namelijk elke dag vers fruit fijn te prakken en koop elke week verse groenten op de markt voor onze kleine spruit. Die ik dan in het weekend schil, snij, kook, pureer en in van die schattige kleine Tupperware bakjes in de vriezer stop. (Waarbij ik elk bakje nogmaals met de hand afwas en afdroog om de restjes vaatwastablet weg te spoelen.)

Terwijl ik op de bank zit, valt m’n oog op een tijdschrift dat uit mijn moeders tas steekt. Het is er één speciaal voor oma’s. Ik blader erdoorheen en er begint me langzaam iets te dagen. De leuke en inhoudelijke artikelen worden namelijk ruimschoots afgewisseld met vrolijke, lieve, gezellige en zeer kleurrijke advertenties vol schattige, lachende, bolle baby’s. En wat eten die? Juist! Potjesvoeding!

Eerst ben ik een beetje boos en verontwaardigd. Laat mijn slimme moeder zich nu gewoon zo makkelijk verleiden door een paar stomme advertenties? Dan bekijk ik nogmaals de lieve schattige baby’s die zo gezellig uit potjes babyvoeding smikkelen. En besef me dat mijn moeder ook maar gewoon een mens is. Bovendien is ze oma geworden, een niet te onderschatten nieuwe rol met nieuwe gevoelens.

Ik kijk naar buiten waar ze komt aanwandelen, mijn zoontje ondeugend en schattig tegelijkertijd op haar arm, hij wil graag alles zien en niet stilliggen in een wagen. Ach ja, misschien moet ik zo maar eens gezellig een potje serveren. Ik loop naar de koelkast en pak het potje fruithap. Ik lees het etiket. ‘Nu ook vers en biologisch in een potje!’ Lachend schep ik de inhoud op een babybordje. Sommige dingen veranderen gelukkig toch niet zo snel als ik dacht.

©De Creatietuin 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

A la Leen

"Corinne wist mijn ideeën om te zetten in een heldere en pakkende tekst. Ze denkt mee en is een goede sparringpartner. Bovendien is ze prettig om mee samen te werken en komt ze haar afspraken na."

Leen van der Heijdt
Vormgever

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.