Column – De huisarts: alleen om ‘regulier’ beter te worden
Geplaatst op: 12/09/2014 in Columns. Reacties (0)

injectiespuit-en-ampul

De huisarts. Je gaat ernaar toe wanneer je ziek bent met de verwachting dat ze je helpen om beter te worden. Je legt je lot in hun handen en vertrouwt ze eigenlijk blindelings. Waarschijnlijk vinden zij dat ook meer dan terecht. Zij hebben immers medicijnen gestudeerd en ervoor geleerd. Het is hun vak om mensen beter te maken door ze te onderzoeken en pillen en zalfjes voor te schrijven.

De afgelopen 1,5 jaar liep ik ook de deur plat bij mijn eigen huisarts. Telkens was er weer wat. Ik dacht dat twee kleine kinderen en een drukke baan hun tol eisten. Stress, drukke dagen en te weinig nachtrust: dat klonk ook voor mij als een recept voor oververmoeidheid en een verlaagde weerstand. Verkoudheden werden chronische voorhoofdholte-ontstekingen en de antibiotica vloeide rijkelijk. Niet dat het hielp, maar je moet toch wat, en ik neussprayde mezelf weer richting arbeid.

Tot het niet meer ging. Ik was elke week ziek en pikte elk virusje op dat de kinderen meenamen van de crèche. Mijn immuunsysteem leek totaal verdwenen en stilletjes vreesde ik voor een ernstige ziekte. De huisarts repte over Prednison of een operatie waarbij ze een gat zouden maken in het bot zodat het snot beter kon wegvloeien. Paniek!

Toevallig (of niet) kwam ik een natuurarts tegen. Ze legde me onder een lamp, fotonentherapie, en de pijn was weg. Voedingsadviezen brachten mijn darmen en slijmvliezen tot rust. En ‘opeens’ was ik twee maanden niet meer ziek en verkouden, had ik geen pijn meer en bleef het duffe gevoel in mijn voorhoofd weg. De opgezette klieren in mijn hals kwamen tot rust en mijn energie en vitaliteit kwamen weer terug.

Ik was superblij! En bedacht me dat meer mensen dit moesten weten. Vol enthousiasme vertelde ik het de huisarts. Ze keek me met een meewarige glimlach aan. Het woord ‘naïviteit’ stond in de lucht gespeld. Natuurlijk, ze zei blij voor me te zijn dat het had geholpen maar liet er ook direct kordaat op volgen dat ze fotonentherapie nooit zou aanraden. Het was immers niet regulier en mensen kwamen hier voor reguliere gezondheidsoplossingen.

Terwijl ik ietwat verdwaasd de praktijk verliet en op straat liep, dacht ik: “Echt?”. Komen mensen echt naar een huisarts voor een ‘reguliere’ oplossing? Natuurlijk, zogenaamde ‘zweefvrezers’ willen vast niets horen over een natuurlijke aanpak. Maar willen de meeste mensen niet gewoon beter worden? Los van het feit of de oplossing nu ‘alternatief’ is of ‘regulier’? En wil je als arts niet gewoon dat alle mensen beter worden? Hoe dan ook? En dat, wanneer dat niet lijkt te lukken met reguliere middelen, je ze ook eens attent maakt op andere mogelijkheden?

De hele situatie deed me nogal surrealistisch aan. Toch was ik wel iets wijzer geworden die middag. De huisarts is er dus alleen om ‘regulier’ beter te worden. Check.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

Modderman training & advies

"De Creatietuin hielp mij in een tijd van grote drukte korte, zinnige stukken tekst te maken voor mijn website. Ze deed dat snel, vroeg goed door en hielp me de site online te krijgen."

Tonco Modderman
Modderman training & advies

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.