De leerstijlen van Kolb
Geplaatst op: 09/01/2014 in Artikelen. Reacties (0)

Iedereen leert op een andere manier. De een houdt meer van lezen, de ander onthoudt beter via beelden of muziek. Pedagoog David Kolb ontwikkelde een model dat inzicht geeft in de verschillende leerstijlen. Handig om rekening mee te houden in je communicatie.

Kolb ging er vanuit dat leren een cyclisch proces is dat in vier verschillende fasen onder te verdelen is. Bij elke fase hoort een andere leerstijl en hij maakte een onderscheid tussen dromen, denken, beslissen en doen.

Voorkeur voor een bepaalde leerstijl
Mensen blijken vaak een voorkeur te hebben voor een bepaalde leerstijl. De dromer zoekt naar persoonlijke betekenis. De waarneming is voor hem belangrijk. De denker zoekt naar abstracte begripsvorming. De herinnering, het denken, is voor hem belangrijk. De beslisser is praktisch georiënteerd. Planning is voor hem belangrijk. De doener leert al doende. De uitvoering, het voelen, is voor hem belangrijk.

Op basis van deze leerstijlen kun je nagaan welke voorkeur mensen hebben, wat zij nodig hebben en waar zij zich door aangetrokken voelen. Hier kun je rekening mee houden in je communicatie.

De dromer en de denker
Zo houdt de dromer van content die zijn fantasie prikkelt. Sfeer, impressies en persoonlijke verhalen zullen hem aanspreken. Hij leeft graag mee met mensen via blogs, fora en verhalen van vrienden. De denker houdt van informatie, modellen en theorieën, van uitgebreide analyses en van experts die aan het woord zijn. Communicatiemiddelen die hier bij passen zijn websites met vakinhoudelijke content, informatieve app’s en long copy advertorials.

De beslisser en de doener
De beslisser houdt van praktisch nut. Een probleem dat verduidelijkt wordt aan de hand van een praktische voorbeeld, een oplossingsgerichte aanpak en uiteindelijk een verbeterd resultaat. Uitdagingen in sociale contexten passen hierbij, zoals Facebookactivaties. De doener houdt van nieuwe ervaringen, concrete acties, spanning, competitie en afwisseling, zoals online games.

Wil je ook effectiever communiceren? En wil je eens met een vakprofessional sparren over de leerstijlen van je doelgroep en de toepassing daarvan in je communicatie? Neem dan contact op.

 

Bron: molblog.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

"Corinne heeft zich, door een combinatie van inhoudelijke en communicatieve vaardigheden, snel ingewerkt als interim-professional op onze afdeling Marketing. Haar schrijfvaardigheid - precies en vlot - is hierbij opgevallen. We zullen in een nieuwe situatie met plezier opnieuw een beroep op haar doen."

Peter Reinders
Managing partner, Lexence

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.