Column – een dieet, dat volg je niet alleen
Geplaatst op: 09/09/2014 in Columns. Reacties (0)

dieet

Momenteel ben ik bezig met een dieet. Niet zo eentje om af te vallen, maar eentje om mijn darmen weer tot rust te brengen. Eigenlijk is het vrij eenvoudig: ik mag alles eten wat vers en gezond is, en waar niets aan is toegevoegd. Klinkt simpel, is het niet.

Zo kom ik er in de supermarkt namelijk al snel achter dat werkelijk aan elk pakje, zakje, potje en blikje eten wel iets is toegevoegd. Zelfs een bouillonblokje bevat drie verschillende E-nummers. Wie is daar eigenlijk mee begonnen, vraag ik me af? Hoe is het toch zo gekomen dat er eens allemaal grote dampende pannen vol verse bloemkool, geurende gehaktballen en kruimige aardappels op tafel stonden (of knapperige paksoi, gebraden kip en geurende Basmati-rijst: het ligt er maar aan waar je wieg stond), en dat iemand dacht: “Lekker! Ik ga d’r eens fijn wat ascorbinezuur, glutamaat en aspartaam in doen!”

Maar goed. Prima. Het is mijn probleem. Ik wil van die eeuwigdurende voorhoofdsholteontsteking af en eindelijk wel weer eens energie hebben. Daarvoor moeten mijn slijmvliezen tot rust komen, die zitten grotendeels in je darmen, en daarom ben ik op dieet. Vroeger zou ik iedereen direct informeren, nu lijd ik liever in stilte. Moedig zet ik door en dat is geen gemakkelijke opgave tijdens borrels, verjaardagen en feestjes, want ook daar wemelt het van de niet-natuurlijke snacks.

Ongewild kom ik toch in een aantal situaties terecht waar ik wel informatie over mijn dieet móet delen. Is het je namelijk wel eens opgevallen dat mensen het niet bepaald appreciëren als je geen taart eet op hun verjaardag? Zo blijkt het ook ‘not done’ om op een borrel geen enkel glas alcohol te drinken of steevast alle snacks af te slaan. En zo loop ik tegen nog wel wat meer ongeschreven regels en onuitgesproken etiquette aan. De tegenpartij kijkt mij zonder uitzondering vragend aan en eist een gegronde verklaring.

Ook in de supermarkt wordt mijn ‘dieet’ vrij snel zichtbaar, en ook maar direct even besproken door het personeel. Dat kwam zo. Het biologische gehakt was steeds op dus ik had twee pakken laten achterhouden. Ik sta bij de kassa en de caissière, type gezellige doorrookte volksmoeder, kijkt nogal vreemd naar mijn twee pakken gehakt. Met opgetrokken wenkbrauwen constateert ze: “Bio-ló-gisch gehakt?” Ik reageer niet direct dus ze voegt er snel aan toe: “Je schijnt wel echt verschil te proeven hè?”.

“Ja, gehakt zonder troep erin en met heel veel voedingsstoffen!”, zeg ik opgewekt. En ik denk aan het verschil tussen tomaten die buiten in de volle zon groeien en tomaten die op steenwol in een kas met kunstlicht groeien, waar veel minder vitaminen en mineralen in zitten. Aan de uitdrukking op haar gezicht kan ik zien dat dit niet was wat ze wilde horen.

Achter mij in de rij staat een groepje oudere dames. Een van hen schuift naar voren en zegt: “Tja, en soms hoor je ze dan toch ook weer zeggen dat het allemaal niet zoveel uitmaakt hè?” Ik kijk in haar waterige ogen – die zacht staan – , zie de witte krullen die haar gezicht omlijsten, het dunne vel dat te ruim om haar handen zit. Van binnen twijfel ik. Ik kan de kennis die ik heb opgedaan over de positieve invloed van gezond eten en fotonen op het verouderingsproces met haar delen. Daar zou ze baat bij hebben. Misschien kan ze dan haar medicijngebruik halveren of dementie voorkomen. Ik kan ook een sociaal wenselijk antwoord geven, haar niet ongerust maken en de goede sfeer in de supermarkt bewaren. Wanneer de caissière ongeduldig met haar nagels op de kassa begint te tikken, besluit ik het laatste te doen.

Zuchtend loop ik naar buiten. Mijn darmen zijn rustig, mijn buik is niet langer opgezet. Mijn hoofd zit echter vol vragen; tijd om de voedingscoach te bellen. Een dieet volgen? Het klinkt simpel, het is het niet!

Meer weten over gezondheid en voeding? www.praktijkvoorvitaliteit.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

Hoek Hoveniers

"Ik ben blij dat ik Corinne heb ingeschakeld als schrijfcoach. Met een mix van kennis, kritisch doorvragen en gerichte adviezen heeft ze me geholpen om nieuwe webteksten te schrijven. Voor mij de ideale combinatie: beter leren schrijven en gelijk een concreet eindproduct!"

Ilse Pennings
PR & Communicatie

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.