En waarom werk jij hier ook alweer precies?
Geplaatst op: 07/05/2013 in Columns. Reacties (0)

Mascara_blog_creatietuin

Okay, ik snap het weer eens niet. Ik snap gewoon niet hoe sommige mensen op bepaalde posities terechtkomen. En als ik dan zulke mensen zie en meemaak, dan schieten er allemaal vragen door mijn hoofd, die ik ze ook het liefste direct zou stellen.

Maar omdat dat onbeschoft is – hoewel het vergeleken met hun gedrag veelal in het niets valt – hou ik toch maar weer m’n mond. Ik denk dat veel mensen deze situatie wel herkennen, maar dat er ook heel veel mensen op moeder Aarde rondlopen die zich hier totaal niet aan storen. Alstublieft, wilt u uw geheim met mij delen? Ik zou me ook zó graag niet ergeren aan dit soort types, maar tot op de dag van vandaag is dat me helaas niet gelukt.

Een voorbeeld. Ik loop langs de secretaresse van een (interne) klant. Hij wil namelijk iets organiseren en zij moet het regelen, maar weet niet precies hoe. Daarom is de afdeling Marketing & Communicatie gebeld en loop ik nu naar beneden.

Om even een inzicht te geven in mijn gedachtewereld; ik denk dingen als: ‘Wat leuk dat hij iets wil organiseren, wat zou het zijn? Misschien kan ik nog meedenken over de invulling? Waarmee zou ik haar van dienst kunnen zijn?’.  Bovendien ben ik geneigd haar te helpen, want ik hou er niet van als projectleiders hun secretaresses behandelen als oud vuil, en dat wil hier wel eens voorkomen.

Maar wat schetst mijn verbazing? Wanneer ik kom aanlopen bij de secretaresses zit de een haar mascara bij te werken en de ander zit met haar iPod op. De ‘mascara-secretaresse’  draait nog enigszins schuldbewust haar hoofd weg, maar gaat wel door met het bijwerken van haar make-up. (Wat vrij zinloos is in haar geval, maar dit terzijde.)

Deze dame heeft dus blijkbaar binnen enkele seconden de beslissing genomen dat haar ogen kunstmatig bijwerken met verf meer prioriteit heeft dan een collega vriendelijk te woord te staan. De andere staart nog steeds naar haar scherm met haar iPod op, dus richt ik me toch maar tot het achterhoofd van de L’ Oreal massa-afneemster en stel mijn vraag. Ze vertelt me kort en bondig dat ik toch echt bij die ander moet zijn.

De ‘iPod-anti-social’ heeft ons blijkbaar wel gehoord – want er komt geluid uit – maar ze blijft doodleuk naar haar scherm staren en houdt ook haar oordoppen in wanneer ze antwoord geeft. Een antwoord dat, dit wederom ter zijde, overigens even bruikbaar is als een combi-magnetron in de Kalahari-woestijn.

En dan denk ik dus: waarom, hoe, wie, wat, wanneer?? Waarom wilde jij secretaresse worden? Of misschien beter gezegd: waarom heb je deze baan aangenomen? Maar ook: hoe? Hoe kan het zijn dat jij bent aangenomen. Wie heeft besloten dat jij geschikt bent? Wat is er gebeurd, dat je heeft gemaakt tot wie je nu bent? En wanneer, alsjeblieft, wanneer verdwijn je, om plaats te maken voor een klantgericht, vriendelijk, empathisch, professionel persoon en ga je je schamen terwijl je in een donker magazijn kleurloze hamburgervellen inpakt in grauwe dozen. Please! Doe mij, jezelf en iedereen een plezier, en maak vandaag nog werk van je carriereswitch, in naam van customer intimacy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

Hoek Hoveniers

"Ik ben blij dat ik Corinne heb ingeschakeld als schrijfcoach. Met een mix van kennis, kritisch doorvragen en gerichte adviezen heeft ze me geholpen om nieuwe webteksten te schrijven. Voor mij de ideale combinatie: beter leren schrijven en gelijk een concreet eindproduct!"

Ilse Pennings
PR & Communicatie

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.