Hoe schrijf ik een pakkende folder – tip 5
Geplaatst op: 28/12/2011 in schrijftips folder. Reacties (0)

Of is het stiekem toch een brochure?

De termen folder en brochure worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn duidelijke verschillen.

Een folder heeft vaak een vluchtiger karakter en bestaat doorgaans uit een A4-tje (op z’n zij) welke in drieën is gevouwen. Het papier is redelijk dun. De folder wordt vaak ingezet als actie-communicatiemiddel, bijvoorbeeld om uit te delen, bij een mailing te voegen of in een bakje op een toonbank te zetten. Dit alles heeft invloed op de indeling, de inhoud en de opmaak. Maak de keuze voor één hoofdboodschap die je duidelijk neerzet.

Een brochure bestaat uit een hardere voor- en achterkant en meerdere bladzijden vanbinnen, met elkaar verbonden door middel van bijvoorbeeld twee nietjes. Handige tip: er bestaan ook oognietjes. Hierdoor kun je de brochure makkelijk in een ringband bewaren. De brochure heeft een grotere omvang en bevat dus doorgaans meer informatie. Ook is er voldoende ruimte om dieper op de zaken in te gaan en gebruik te maken van verschillende soorten beeldmateriaal, zoals foto’s, cartoons en pictogrammen. Een brochure gaat vaak langer mee, is geschikt om te bewaren en meerdere keren na te lezen en heeft een serieuzere uitstraling.

Voor welke vorm je uiteindelijk kiest, hangt dus mede af van je beoogde doel en doelgroep.

Wil je ook beter leren schrijven? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden, zoals schrijfcoaching, een workshop, training of eenmalig advies, te bespreken: 06 11 33 53 16 / info@decreatietuin.nl

In de volgende en laatste tip zal ik meer vertellen over ogenschijnlijk onbelangrijke details zoals papiersoort, inktsoort en lettertype.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

"Corinne heeft zich, door een combinatie van inhoudelijke en communicatieve vaardigheden, snel ingewerkt als interim-professional op onze afdeling Marketing. Haar schrijfvaardigheid - precies en vlot - is hierbij opgevallen. We zullen in een nieuwe situatie met plezier opnieuw een beroep op haar doen."

Peter Reinders
Managing partner, Lexence

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.