Hoe schrijf ik een pakkende folder – tip 6
Geplaatst op: 16/07/2012 in schrijftips folder. Reacties (0)

Vormgeving folder als kers op de taart

De folder waar je mee bezig bent is bijna klaar. Je hebt een goed idee over de opzet en indeling en de meeste teksten zijn geschreven. De fotograaf is druk bezig of je hebt een stockfoto weten te vinden die goed past bij hetgeen je voor ogen hebt. Je ziet de folder al helemaal voor je, en in de race tegen de klok zou je bijna…

… geneigd zijn alle informatie zonder pardon over te hevelen naar de vormgever. ‘Eager’ als je bent om eindelijk het eindresultaat in handen te hebben en je opdrachtgever blij te kunnen maken.

Stop!

Gooi niet – ik herhaal – gooi niet alles over de schutting vóórdat je uitgebreid met de vormgever hebt gesproken. Hoe goed je tekst namelijk ook is geworden, en hoe mooi de foto’s erbij passen, het uiteindelijk beoogde effect hangt nog af van een aantal essentiële keuzes.

Zo is daar de keuze voor het soort papier en de soort inkt die je erop gebruikt. Een goed bureau begrijpt wat je bedoelt en zal je enthousiast vertellen over de verschillende papiersoorten. Misschien krijg je zelfs wel een stalenwijzer mee, zodat je voortaan zelf al een idee kunt krijgen van de juiste papierdikte. En elke inkt reageert weer anders op een bepaalde papiersoort, dus overleg hierover.

Vind je deze details onzinnig? Ik nodig je uit om je mening even te parkeren en er open in te stappen. Oordeel niet en voel zelf eens aan verschillende papiersoorten. Dikker papier geeft doorgaans een gevoel van stevigheid, vertrouwen. Dunner papier is flexibel, vluchtiger. Een uitnodiging op glanzend papier kan luxe uitstralen en op grof papier iets stoers hebben of ecologisch aandoen. Het is maar net wat je wil uitstralen!

Hetzelfde geldt voor typografie; het soort lettertype dat je gebruikt. Schreefletters lezen fijner op papier, schreefloze beter vanaf het beeldscherm. Neem je een hoekig lettertype, dat technisch aandoet, of kies je liever voor een geschreven, persoonlijk type, voor een dikker, speelser type of voor een boller, vrouwelijk type. Het is allemaal communicatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

Hoek Hoveniers

"Ik ben blij dat ik Corinne heb ingeschakeld als schrijfcoach. Met een mix van kennis, kritisch doorvragen en gerichte adviezen heeft ze me geholpen om nieuwe webteksten te schrijven. Voor mij de ideale combinatie: beter leren schrijven en gelijk een concreet eindproduct!"

Ilse Pennings
PR & Communicatie

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.