Kookcolumn – ouderwets lekkere bramenjam
Geplaatst op: 06/08/2012 in Columns. Reacties (0)

Tja. Dan is het dus bijna het einde van de zomer en hangt je tuin opeens vol bramen, appels en vijgen. Lastig, want ze vallen van de struiken en bomen af en dat plakt en kleeft op de grond. Vliegen zijn er dol op. Merels ook, en die poepen hun paarse poepjes dan net op je schone witte was.

Totdat ik…

… er met een andere bril naar keek. Een positieve. Toen hing mijn eigen achtertuin opeens vol vers fruit. Gratis en Gezond. En opeens verdwaalde ik in een nostalgisch moment. Een beetje het Bona-boter-familie-idee met roodwitgeblokte tafelkleden op houten tafels in de boomgaard op een zonnige zomerdag.

Zo ’n moment dus, en voor ik het wist was ik ouderwets gezellig bramen aan het plukken. Alleen…wat nu? Daar stond dan opeens een schaal vol bramen op mijn aanrecht, naast mijn laptop en de magnetron. Ik staarde de donkerpaarse vruchtjes enigszins bevreemd aan. Moest ik ze wassen? Of juist niet? Wat als er beestjes inzaten? En ze smaakten ook een beetje zuur.

Wat doet een mens anno 2012 met een vraag? Juist, dat zoeken we even op in Google. Via ‘bramen plukken’ en ‘wat te doen met rijpe bramen’ kwam ik al snel terecht bij ‘bramenjam’. Het recept dat daar vermeld stond klonk zo simpel, dat ik het bijna niet geloofde.

Bramenjam

1250 gram rijpe bramen

500 gram geleisuiker

Een recept met maar twee ingrediënten? Ja, het stond er echt.

Ook de bereidingswijze klonk simpel: verwijder de steeltjes en ander vuil en was de bramen. Pureer het rijpe fruit in een pan met een staafmixer. Voeg de geleisuiker toe en breng aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken. Klaar!

Glazen potje schoonmaken. Potje vullen met jam en even ondersteboven zetten. Jam wegzetten op koele plaats.

Zo gezegd, zo gedaan. De volgende dag opende ik voorzichtig ‘mijn’ potje bramenjam. Tjonge, het zag er daadwerkelijk uit als jam. Zou dit echt lekker zijn? Voorzichtig besmeerde ik een boterham met het paarse goedje. Ik nam een hap en … verdraaid … ik had gewoon helemaal zelf ouderwets lekkere bramenjam gecreëerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

Modderman training & advies

"De Creatietuin hielp mij in een tijd van grote drukte korte, zinnige stukken tekst te maken voor mijn website. Ze deed dat snel, vroeg goed door en hielp me de site online te krijgen."

Tonco Modderman
Modderman training & advies

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.