Sick Building Syndrome in mijn eigen woonkamer?
Geplaatst op: 24/05/2011 in Columns. Reacties (0)

Het is al even geleden dat ik Bonje met de Buren zag, maar één aflevering bleef me steeds bij. Een dame met veel huisdieren in een klein huisje, de bovenbuurvrouw klaagde over stankoverlast. Maar de oude dame wilde haar beestjes natuurlijk niet wegdoen. Een briljante oplossing vond ik het, toen John Williams en Natasja Froger kwamen aanzetten met een team van experts op het gebied van binnenklimaat. Zij verrichtten allerhande metingen en mevrouw was overtuigd, ook omdat de situatie ongezond was voor haarzelf en haar huisdieren. Interessant.

Een tijd later was ik in verwachting van ons eerste kind en extreem gevoelig, eigenlijk voor van alles, maar ook voor ons eigen binnenklimaat. We wonen sinds een paar jaar in de polder en ons huis is in de winter koud en vochtig. Die winter moest en zou daar dus iets aan gebeuren, en we lieten de vloer isoleren. Of beter gezegd: we lieten de kruipruimte volspuiten met kunststof chips. De grondlucht was inderdaad verdwenen en het was makkelijker warm te stoken op de begane grond.

Dol op nieuwe feitjes…

Toch bleef het verlangen om nu eens een uitgebreide scan te laten maken van het milieu in ons huis. Je wil immers wel dat je kind gezond opgroeit. En de kans om zelf vitaal oud te worden is ook prettig. Dus huurde ik Vitascan in. Gevonden via internet, en aan de telefoon merkte ik gelijk al dat deze man wist waar hij het over had. Hij gaf veel gratis advies en ik wilde er graag meer over weten.

Die dinsdag was het zover. Vitascan stond op de stoep met een gereedschapskist vol meetapparatuur, ter waarde van zo’n slordige 25.000 euro. Ik had bewust niet meer of minder schoongemaakt dan normaal, en het huis niet minder of meer gelucht dan normaal. Ik wilde natuurlijk wel een realistische indruk krijgen.

Eerst maar eens wat metingen doen

Eerst werd het gehalte aan CO2 gemeten. Hij vertelde dat de mens van nature buiten leefde, en dat het CO2 gehalte vroeger rond de 300 lag. Maar met alle auto’s en kolencentrales is dat wel wat gestegen, 400 is nu vrij normaal, en nog gezond te noemen. In huis is er meer CO2 (en minder zuurstof) doordat we het vaak koud hebben, en deuren en ramen gesloten houden. Een waarde onder de 600 is goed voor mensen met een aandoening aan de luchtwegen en voor gezonde mensen is een waarde onder de 700 gezond.

Hij had de meter al aangezet terwijl we aan het praten waren, maar toch schrok ik van het getal: 1200. Oeps, niet echt binnen de richtlijnen. Tja, dat de ventilatie onvoldoende was in de woonkamer, wist ik stiekem wel. Dakramen open en de deur naar de tuin: nog steeds 900 op de meter. Deur naar de gang en het toilet plus toiletraam open. Dat tocht wel erg! Mmm, buiten noemen ze dat inderdaad wind. En ziek word je van een virus. De meter zakt gestaag naar de 620. Toch maar even wat luchtroosters laten plaatsen dus. Wel type Bingo 16 of hoger, is het advies, in verband met de grootte van de gaatjes.

Uit onderzoek blijkt dat je slechter presteert in bedompte ruimten. Je IQ kan zelfs 10 punten lager liggen op zulke momenten. De ontwikkeling van kinderen gaat trager, het heeft invloed op hun longen en rijping van de hersenen. Je bent sneller moe en kunt sneller ziek worden.

Gelukkig, ‘groen’ filtert de lucht

Gelukkig geeft de andere meter allemaal goede waarden aan, er is geen rare bron van verontreiniging, bijvoorbeeld H2S bij een lekkend riool. Ook geen radioactiviteit en koolmonoxide te bespeuren en de waarden voor fijnstof liggen ruimschoots binnen de norm. Grappig detail is dat er buiten meer fijnstof is dan binnen. Maar zeker voor de Randstad zijn onze waarden erg laag. Tja, we zijn natuurlijk niet voor niets in een dorp gaan wonen! Hoewel die paar kamerplanten dus geen zoden aan de dijk zetten. De zeewind helpt dan weer wel mee, vanwege z’n ioniserende werking. En de wind blijkt in 80% van de tijd vanuit zee te komen. Driewerf hoera.

Sowieso is ‘het binnenklimaat’ dus een combinatie van o.a. het gehalte aan O2 en CO2, fijnstof en luchtvochtigheid. Ook de temperatuur is van invloed. Zelf ventileert hij zijn eigen nieuwbouwhuis goed en heeft de verwarming altijd op 19 graden staan. Het idee is om het verschil tussen temperatuur binnen en buiten niet meer dan 20 graden te laten zijn. In de winter bevat de lucht namelijk al minder vocht (30%) en door die lucht op te warmen wordt ‘ie nog droger (15%). Mijn waterbakjes bleken ijdele hoop, dat scheelt slechts een halve procent. In de zomer is de relatieve luchtvochtigheid 55% en dat is het meest positieve voor de mens.

Virus buiten: kill and attack!

Toen kwamen we op pollen, virussen en andere ongein die in de lucht hangt. Nooit geweten dat een virus een klein slijmlaagje om zich heen heeft, bijvoorbeeld als ‘ie uitgehoest wordt. In vochtige lucht druipt dit laagje snel van ‘m af, en dood is het virus. Maar in droge lucht (bijvoorbeeld als het heeft gevroren en we flink hebben lopen stoken) kan zo’n virusbolletje opeens een veel langere afstand afleggen door de lucht, en langer blijven leven. Check. Verkouden. Check.

Onze buitenlucht schijnt zelfs veel meer natuurlijke mechanismen te kennen om de lucht gezond te houden. Zo slaan de pollen neer met regen. En maakt UV-straling het DNA van micro-organismen kapot. Verdampend water levert weer vrije lucht ionen op, die ook weer microben killen. Relaxed! Ga ik in mijn pauze toch maar weer wat vaker buiten staan.

Het grote schoonmaakideaal

Hoe zit het eigenlijk met stof? Ik geef gelijk maar ruiterlijk toe dat ik geen schoonmaakprinses ben. Het grove stof zuig je op, maar het fijne stof glipt aan de achterkant weer uit je stofzuiger. Gelukkig, er is een oplossing. Een stofzuiger met een Hepa 13 filter (of hoger). Maar eens even achteraan dan, de oude is toch bijna kapot, goede aanleiding om misschien toch zo’n flitsende Dyson te kopen. En daarnaast niet teveel spullen in huis, daar blijft maar van alles aan kleven. Gladde oppervlakten en luxaflex is het devies. Het zal wel een middenweg worden, mijn rommeltjes zijn mijn leven.

Dan is het tijd om de straling in huis te meten. Ik ben benieuwd, want een paar straten verderop staat een UMTS-mast waar veel om te doen is geweest. En in de weilanden verderop staan allemaal hoogspanningsmasten. De meneer van Vitascan geeft ook aan dat er kabels in de voortuin of weg kunnen lopen, maar die liggen bij ons ver genoeg weg, en we zitten niet aan het begin van de wijk. Hij had al wat speurwerk gedaan op www.antenneregister.nl

Is straling veilig?

Straling is overal in meer of mindere mate om ons heen. Als je bijvoorbeeld onder zo’n UMTS-mast gaat staan, dan trillen de moleculen in je lichaam. Hierdoor warmt je lijf op, en er kan schade ontstaan aan je DNA. Gelukkig kan je lijf dit zelf weer herstellen op het moment dat je weer in een stralingsarme omgeving bent. Maar bij teveel blootstelling kan er blijvende schade ontstaan.

Ik schrik dus wel als het apparaat heftig begint te zoemen in de woonkamer. Wat blijkt, de babyfoon geeft veel straling af. We hebben bewust zo’n dure gekocht met een camera. Ik zet hem uit maar de meter blijft hoge waarden aangeven. Dat blijkt de DECT telefoon te zijn, een soort basisstation voor de drie huistelefoons. Ik ben toch wel verbaasd, als dit echt slecht is, waarom verkopen ze dit dan in Nederland? Of waarom weten we er zo weinig vanaf? Oja, politiek, centenkwestie, onwetendheid.

Gelukkig bestaan er ook stralingsarme telefoons en babyfoons, te koop bij www.vitalitools.nl.

Of ik vrijwillig een UMTS-mast in mijn tuin wil neerzetten?

Mmm, wat nu? De babyfoon geeft ongeveer 5500 uW/m2 straling af, de DECT telefoon ongeveer 5000 en de modem/router met Wifi ongeveer 6000. Ik heb dus eigenlijk drie kleine UMTS-masten in huis staan, en dat terwijl woningen niet binnen 150 meter van een UMTS-mast mogen worden gebouwd. Er zijn zelfs onderzoeken uit andere landen geweest (’Naila’ en ‘Reflex’) waarna die landen de toegestane hoeveelheid laagfrequente en hoogfrequente straling drastisch hebben verlaagd.

Ter vergelijking: in Nederland is nog 20 miljoen eenheden toegestaan, in Duitsland 5 miljoen eenheden en in Nieuw-Zeeland na een studie slechts 100 eenheden. Wij zijn blijkbaar het enige land dat de VN-normen schendt. Zelfs de normen in China en Rusland liggen veel lager, rond de 1000.

Eh, gelukkig kan ik de Wifi ook uitzetten als ik ‘m niet gebruik! Of ik trek gewoon weer een fijn ouderwets kabeltje.

Maar serieus, hoe zit dat nu? Die babyfoon kan toch niet net zoveel straling afgeven als een grote UMTS-mast die vele mobiele telefoons moet bedienen? De straling fluctueert inderdaad afhankelijk van het aantal gesprekken, maar dat scheelt plus of min 15 procent. En ja, straling is wel degelijk gevaarlijk, waarom zijn er anders maxima op gezet. Gelukkig neemt de straling wel exponentieel af met de afstand. Maar als ik 2 meter van mijn babyfoon afsta, levert dat net zoveel straling op als wanneer ik 5 tot 10 meter van een UMTS-mast afsta. Toch geen fijn idee, die schade aan je lichaamscellen. En nee, dat staat niet in de Telegraaf. Dat zijn gewoon gerenommeerde wetenschappers die hier rapporten over uitbrengen. Slik.

Nog wat onderzoekjes…

Okay, maar voordat we helemaal in de stress schieten. Hoe erg is het echt? Kan ik nog mobiel bellen zonder al mijn hersencellen blijvend te beschadigen? Okay, gelukkig, ons lichaam kan beperkte schade wel zelf herstellen. Het gaat vooral om de sterkte van de straling en hoe lang je eraan blootstaat. Een mobiele telefoon zend regelmatig signaaltjes uit naar een mast, maar dat valt nog wel mee. Interessant zijn dan wel weer die onderzoeken die aantonen dat een mobiel in een broekzak bij mannen 10 tot 15 procent minder zaad oplevert. En een telefoon naast je bed zorgt ervoor dat je 10 minuten later inslaapt.

Op internet vind ik al snel een verslag van de UMTS-mast bij ons in de buurt, die nota bene vlakbij een school staat en bij het gemeentehuis. Ik zie alleen een verschillende notatie van de eenheden. Wat blijkt? Als bedrijven onderzoeken doen dan noteren ze de straling in Volt per meter (bijvoorbeeld 21 Volt per meter). De eigenlijke, wetenschappelijke notatie is in uw/m2, maar dan zou er komen te staan 21 miljoen, en dat klinkt niet zo fijn. Maar het is dus hetzelfde. En de normen verschillen enorm per land. Gewoon, omdat we niet zeker weten wat het effect is van straling. Zoals we dat ook niet wisten van asbest. En we dat ook niet weten van bepaalde nieuwe medicijnen, die daarom ook uitvoerig worden getest alvorens ze op de markt komen.

Een onschuldige wekkerradio?

We gaan naar boven, de meetapparatuur begint alweer te piepen, wat nu? De wekkerradio geeft een elektromagnetsich veld af. Ik weet van niets maar dat schijnt heel normaal te zijn, omdat de 220 Volt uit het stopcontact in het apparaat wordt omgezet naar het juiste, lagere, voltage. Als je voortdurend in dat stralingsveld zit (binnen 1-2 meter) dan is dat kankerverwekkend. Okay, fijn dat dat ding de hele nacht naast mijn hoofd staat! De iPhone ook, soms zelfs aan de oplader. Toch maar even wat verder wegleggen dus.

In de babyslaapkamer wordt de meneer van Vitascan helemaal niet blij. Er komt straling uit de muur, waarschijnlijk van de buren. En ja, het klopt, op 10 cm afstand van ons slapende kind staat een modem met router met Wifi zo’n 70 mW te stralen. Richtlijn is onder de 25 eenheden, zelf houdt hij onder de 20 eenheden aan. Je schijnt zwarte muurverf te hebben die afschermt (lekker gezellig), een stalen plaat helpt een beetje of de modem inpakken met aluminiumfolie. Goed, het bedje verplaatsen of in een andere kamer gaan slapen is natuurlijk ook een optie. Of even babbelen met de buren.

Ik ben toch niet gek!

Nu we het dan toch hebben over straling en kinderen, het advies is ook om ze zo’n 1 tot 2 meter weg te houden van een magnetron die aanstaat. Ook ernaar kijken van dichtbij kan het hoornvlies beschadigen. Grappig, want ik stap altijd al weg van die magnetron met de baby. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen straling vaak beter aanvoelen dan mannen. Maar feit is dat iedereen straling kan waarnemen. Ooit wel eens geïrriteerd geraakt in de Mediamarkt?

Helaas, ook de nieuwe laserprinter is niet gezond te noemen want deze geeft veel ozon af. De oude inktjet-printer was dus beter. Gelukkig kan ook hier een raampje open en werk ik niet in dezelfde ruimte. Gelijk ook beter om chemische stoffen weg te ventileren, zoals formaldehyde, wat vrijkomt uit geperst hout. Is vroeger vaak gebruikt in dakconstructies en als het dak maar flink genoeg opwarmt door de zon, komen er gezellig grote doses van vrij. Eigenlijk is 24 uur per dag luchten gewoon het beste.

En passant krijg ik ook nog wat schoonmaaktips mee. De luchtroosters moeten elk half jaar gereinigd worden. Check. Zal ik dan maar eens gaan doen. En de stoffen bank en het kleed met stoom reinigen dood de meeste huisstofmijt. Nat reinigen is sowieso beter om ook het fijnstof te verwijderen. Zou ik dan toch nog een schoonmaakwonder worden? Of moet ik de instructie van de werkster gaan aanpassen?

©De Creatietuin 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

A la Leen

"Corinne wist mijn ideeën om te zetten in een heldere en pakkende tekst. Ze denkt mee en is een goede sparringpartner. Bovendien is ze prettig om mee samen te werken en komt ze haar afspraken na."

Leen van der Heijdt
Vormgever

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.