Stel jij de juiste vragen?
Geplaatst op: 02/09/2013 in Artikelen. Reacties (0)

Een goed interview afnemen, hoe doe je dat eigenlijk? Is een goede voorbereiding inderdaad het halve werk, of kun je er maar beter gewoon blanco instappen. 7 tips & tricks van de professional.

Mensen lezen graag persoonlijke verhalen. Een interview afnemen vormt dus vaak de basis voor een interessant artikel om je relatiemagazine of vakblad mee te vullen. Maar hoe pak je dit aan? Het lijkt een open deur, maar het is effectief gebleken om de persoon die je graag wilt interviewen dit ook te vertellen. Mensen zijn tegenwoordig druk-druk-druk en vinden het prettig als ze horen dat ze echt gewild en/of gewenst zijn.

Verzamel informatie
Een goed verhaal is relevant, contextueel en waarheidsgetrouw. Een goede voorbereiding helpt je hierbij. Verzamel van tevoren informatie over de persoon die je gaat interviewen en leg hiervan een knipselmap aan. Dit helpt je om een breder beeld van de persoon te krijgen. Je kunt ook aan de te interviewen persoon vragen of hij nog iemand anders kent die over hetzelfde onderwerp iets weet te vertellen. Deze ‘aanbevolen’ persoon kan andere achtergrondinformatie hebben, het onderwerp vanuit een andere invalshoek benaderen of over smeuïge details beschikken.

Gebruik steekwoorden
Zoek ook naar verbanden, thema’s en invalshoeken die het voor de geïnterviewde interessant maken om geïnterviewd te worden. Schrijf ter voorbereiding steekwoorden op. Het volledig uitschrijven van interviewvragen werkt eerder verlammend. Ook is het aan te raden om het interview op te nemen. Je kunt dan tijdens het gesprek steeds je aandacht bij je gesprekspartner houden in plaats van bij je blocnote.

Luister
Nog belangrijker dan het stellen van goede vragen, is het om aandachtig te luisteren. Stel tussendoor korte aanvullende vragen om dingen te verduidelijken of vraag om voorbeelden. Probeer zelf ook te wisselen in toon en tempo. En waak ervoor om bij ‘saaiere’ personen teveel mee te gaan in hun (vaak tragere) tempo. Hoewel onderbreken vaak ongepast lijkt, kan deze irritatie soms ook zorgen voor een energieker gesprek.

Wil je meer weten over het afnemen van een goed interview of het schrijven van een aansprekend artikel? Neem dan gerust contact op.
Bron: maketingfacts.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

"Corinne heeft zich, door een combinatie van inhoudelijke en communicatieve vaardigheden, snel ingewerkt als interim-professional op onze afdeling Marketing. Haar schrijfvaardigheid - precies en vlot - is hierbij opgevallen. We zullen in een nieuwe situatie met plezier opnieuw een beroep op haar doen."

Peter Reinders
Managing partner, Lexence

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.