Taaie overheidsteksten
Geplaatst op: 15/05/2013 in Artikelen. Reacties (0)

Volgens onderzoek wordt 75% van de Nederlandse overheidsteksten geschreven op een leesniveau dat amper 15% van de bevolking beheerst. Oeps. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Hoe zit dat en hoe moet het dan wel?

Ongeveer 40% van de bevolking haalt leesniveau B1 terwijl de meeste overheidsteksten op C1 niveau zijn geschreven. Dat betekent dat het grootste gedeelte van de teksten die bedoeld zijn om burgers te informeren, door diezelfde burgers niet begrepen wordt. Zoals brieven vanuit de gemeente, voorlichtingsfolders vanuit de overheid of informatieve teksten op websites.

Gebruik woorden uit de praktijk
Iemand met leesniveau B1 begrijpt teksten die voornamelijk bestaan uit hoogfrequente, alledaagse of aan zijn werk gerelateerde woorden. Hij kan de beschrijving van gebeurtenissen, gevoelens en wensen in persoonlijke brieven begrijpen. Veel communicatie is op een hoger niveau geschreven, veelal door mensen die zelf ook hoger opgeleid zijn, maar is dus niet effectief omdat deze simpelweg niet begrepen worden.

Check je tekst op leesniveau
Wat nu te doen? Je kunt zelf direct al beginnen met een verbeterslag door je goed in te leven in de doelgroep. Vermijdt daarbij moeilijke woorden maar let er wel op dat je de lezer serieus neemt; niemand houdt immers van belerende teksten.

Twijfel je of wil je meer weten? Laat je teksten dan direct door ons toetsen op leesniveau en ontvang aanvullend praktisch advies.

Neem gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Referentie

A la Leen

"Corinne wist mijn ideeën om te zetten in een heldere en pakkende tekst. Ze denkt mee en is een goede sparringpartner. Bovendien is ze prettig om mee samen te werken en komt ze haar afspraken na."

Leen van der Heijdt
Vormgever

  • Contact

    info@decreatietuin.nl / 06 - 11 33 53 16

    Wij zijn gevestigd in Sassenheim, gemeente Teylingen (omgeving Leiden) in de Bollenstreek maar werken door heel Nederland.